Dag 7 – maandag 29 april

Ook vandaag begonnen wij de dag weer vroeg en zaten we al om half acht aan het ontbijt. Dit keer bestond het ontbijt weer uit weetbix. Na het ontbijt moesten we alle overige voetbalspullen sorteren en in de bus inladen. Dit ging vrij snel, omdat het hele team samenwerkten. We gooiden de schoenen en andere spullen over om ze snel in de bus te leggen.

Hierna gingen wij naar de kleuterschool. Toen we aankwamen stonden alle kinderen netjes op een kleedje. Hier hebben ze voor ons verschillende liedjes gezongen. Wij hebben daarna met de kinderen hoofd, schouders, knie en teen gedaan. Vervolgens gingen de kinderen naar buiten en hebben wij met ze gespeeld. Zo hebben we bellen geblazen en ballonnen uitgedeeld. Dit vonden de kinderen erg leuk. Zo zie je goed dat de kinderen hier, met hele kleine dingen al tevreden kunnen zijn.

Rond een uur of twaalf gingen we met voetbalspullen naar een andere school. Hier hadden ze meerdere klassen, van verschillende leeftijden. Hier hebben wij ongeveer een half uurtje mee gedaan met grade 9. In deze klas zitten kinderen van onze leeftijd, dus zo 14-15 jaar oud. Ze waren zo ambitieus en aardig! Nadat we dit hadden gedaan kwamen alle klassen een voor een naar buiten. Hier kregen ze van ons allemaal een kledingstuk. Zo kreeg de een bijvoorbeeld een voetbalshirt en de andere een voetbal broek. Ook hebben we de school een complete teamoutfits gegeven voor het schoolteam.

Hierna was het tijd voor lunch. Dit keer bestond de lunch uit brood en de soep. Na het lunchen gingen vier van onze teamleden en meneer Schoon naar het politiebureau, om aangifte te doen van hun gestolen spullen. De overige teamleden moesten hun handen uit de mouwen steken en aan het werk gaan. Er moesten namelijk dingen geschuurd en geverfd worden. We hebben hard gewerkt en het was heerlijk om echt te werken. Dit zullen we morgen ook weer doen!

Na het werken gingen we naar de lion farm. Hier hebben wij weer verschillende dieren gezien. Ook kregen de teamleden een kans om met kleine leeuwtjes in een hok te gaan. Dit was een bijzondere ervaring, omdat we dichtbij de leeuwtjes konden komen en ze mochten aaien. Dit was heel erg leuk!

Na verder gekeken op de farm, was het weer tijd om naar onze verblijfplek te gaan. Hier konden we niet veel later meteen heerlijk eten. Het avond eten bestond uit nasi (op zijn Afrikaans) en lekkere pindasaus. We hebben heerlijk gegeten en gekletst. Na het eten hadden we in de groepjes nog een moment om te praten over onze gedachtes en gevoelens over de expeditie. Dat was heel fijn omdat je er achter kwam wat voor gevoelens anderen hadden en of jij deze gevoelens kon delen.

Het was dus weer een mooie en goede dag, met veel nieuwe herinneringen en ervaringen.

Morgen gaan we naar een hospice met aids en HIV patiënten. Ook gaan we naar een township, dit is een soort krottenwijk. Het wordt dus weer een drukke en indrukwekkende dag.